Τι συμβολίζει το χρώμα του νυφικού

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το λευκό νυφικό συνδέεται με την αγνότητα της νύφης, τότε κάνετε λάθος. Το έθιμο του λευκού νυφικού είναι σχετικά πρόσφατο. Η Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας, όταν παντρεύτηκε τον Αλβέρτο της Σαξονίας το 1840, φορούσε ένα υπέροχο λευκό νυφικό, επάνω στο οποίο είχε ράψει χειροποίητες δαντέλες.

Την εποχή εκείνη που παντρεύτηκε η Βασίλισσα Βικτωρία, το λευκό νυφικό φόρεμα ήταν ιδιαίτερα σπάνιο. Και σε καμία περίπτωση δεν συμβόλιζε την αγνότητα της νύφης. Η σημασία του λευκού νυφικού ήταν ο πλούτος της νύφης, γιατί μόνο οι πολύ πλούσιες γυναίκες μπορούσαν να έχουν ένα φόρεμα που δεν θα φορούσαν ποτέ ξανά. Ο καθαρισμός του λευκού φορέματος ήταν εξαιρετικά δύσκολος με τα μέσα της εποχής και μάλιστα, συχνά ακατόρθωτος.

Πολλές ήταν οι γυναίκες που έσπευσαν να αντιγράψουν τη Βασίλισσα για το γάμο τους, ωστόσο, το λευκό νυφικό κυριάρχησε πλέον στα μέσα του 20ου αιώνα. Σ’ αυτό βοήθησαν πολύ οι ταινίες του κινηματογράφου, αλλά και οι φωτογραφίες διασημοτήτων και εκατομμυριούχων από ολόκληρο τον κόσμο. Το λευκό νυφικό δεν ήταν το σύμβολο της αγνότητας, αλλά το σύμβολο του πλούτου.

Πριν τη Βικτωρία οι νύφες φορούσαν όλα τα χρώματα εκτός από το μαύρο, που συμβόλιζε το θάνατο και το πένθος και εκτός του κόκκινου, που εκείνη την εποχή, ήταν συνδεδεμένο με τις εκδιδόμενες γυναίκες.

Οι νύφες, όμως, που επιθυμούσαν να δηλώσουν αγνές και ανέγγιχτες, τότε επέλεγαν γαλάζιο νυφικό για το γάμο τους.

More
articles