Πώς να οργανώσεις τον γάμο σου!

Αν έχεις το μονόπετρο στο χέρι έρχεται η ώρα… η καλή! Μερικές συμβουλές για να καταφέρεις να οργανωθείς και να μην αγχωθείς!

Πριν ξεκινήσεις…

Το σημαντικότερο από όλα πριν ξεκινήσετε να οργανώνετε τον γάμο σας είναι να έχετε ξεκαθαρίσει μεταξύ σας ότι κανείς δεν είναι μόνος του σε αυτή τη διαδικασία! Σίγουρα το μεγαλύτερο «βάρος» πέφτει στη νύφη, όμως θα χρειαστεί υποστήριξη, βοήθεια και πάνω από όλα κοινές αποφάσεις. Και για αυτό πρέπει και εσύ η ίδια να είσαι έτοιμη! Δεν είναι κοινή απόφαση το «Πες μου τη γνώμη σου» αλλά τελικά να κάνεις αυτό που έχεις μόνο εσύ στο μυαλό σου!  Ακούστε ο ένας τον άλλον και δικαιολογήστε γιατί επιλέγετε το καθετί, αφήστε ο ένας να σας πείσει ο άλλος για την επιλογή του. Είναι καλό και για τους δυο σας!

Πάρτε μαζί σημαντικές αποφάσεις!

  • Σύγχρονο/μοντέρνο ή κλασσικό/παραδοσιακό το στυλ του γάμου;
  • Λαμπερή δεξίωση, κλασσικό γλέντι γάμου ή χαλαρό δείπνο;
  • Θάλασσα ή κτήμα;
  • Ανοικτός ή κλειστός γάμος;
  • Χειμώνας, Άνοιξη ή Καλοκαίρι;

Περίπου 12 μήνες πριν

Κάντε σύμμαχο σας το Internet και … ξεκινήστε από το «τέλος»!

Βρείτε χώρο και κλείστε ημερομηνία

Ιδανικά θα πρέπει να ψάχνετε για χώρο 9 με 12 μήνες πριν, ειδικά αν έχετε στο μυαλό σας κάποιον από τους δημοφιλείς χώρους. Τολμήστε και επιλέξετε, εκτός από το αναμενόμενο και περιζήτητο Σάββατο, την Παρασκευή ή την Κυριακή ή ακόμα και μια απλή καθημερινή, ιδίως αν υπάρχει μέσα στο έτος κάποια αργία μεσοβδόμαδα! Μην ανησυχείτε για το αν θα καταφέρουν οι καλεσμένοι να έρθουν αν επιλέξετε εργάσιμη ημέρα. Τις περισσότερες φορές κάνουν τα πάντα για να το καταφέρουν και τελικά… το καταφέρνουν! Και μάλιστα όσοι έρχονται είναι αυτοί που θα ήθελες και θα ήθελαν περισσότερο να έρθουν!

Αρχίστε να επισκέπτεστε τους χώρους που θα θέλατε να κλείσετε τον γάμο σας, περίπου την εποχή που θα γίνει ο γάμος σας, ώστε να δείτε πώς θα είναι ακριβώς, τόσο το περιβάλλον, όσο και η θερμοκρασία/ατμόσφαιρα, το φως της ημέρας, η διαδρομή κλπ. Και μην ξεχνάτε να δοκιμάζετε. Το φαγητό είναι πάντα θέμα συζήτησης.

Και τελικά… ακολουθήστε το ένστικτό σας! Διαλέξτε αυτό που σας «έκλεισε το μάτι»!

Στη συνέχεια σκεφθείτε και αποφασίστε αν η εκκλησία θέλετε να είναι κοντά στον χώρο της δεξίωσης ή κοντά στο σπίτι της νύφης! Είναι σίγουρο ότι κοντά στους χώρους δεξιώσεων υπάρχουν πάντα όμορφες εκκλησίες για όποια εποχή κι αν είναι ο γάμος σας! Μια έρευνα στο internet βοηθάει πάντα! Μάθετε τι χαρτιά χρειάζονται και φροντίστε να τα αναζητήσετε το συντομότερο δυνατόν για να γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο!

Έχοντας πάρει τις σημαντικές αποφάσεις…

Είσαι πλέον έτοιμη να ξεκινήσεις να ψάχνεις για το νυφικό σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και κάνε μια έρευνα στο internet για τα στυλ που υπάρχουν. Κλείσε 2-3 ραντεβού, όχι περισσότερα γιατί μάλλον θα μπερδευτείς παρά θα σε βοηθήσει, και πάρε μαζί σου γυναίκες που εμπιστεύεσαι, τη μαμά, την αδελφή σου ή την «εγγυημένα» καλύτερή σου φίλη, ώστε αυτό που θα διαλέξεις να σε εκφράζει και να είσαι εσύ μέσα σε αυτό!

Ταυτόχρονα ψάξτε μαζί για τον φωτογράφο σας και το συνεργείο βιντεοσκόπησης. Εδώ είναι μάλλον καλύτερο να έχετε συστάσεις από φίλους και γνωστούς για τη δουλειά και το αποτέλεσμα των ανθρώπων που θα επιλέξεις. Για κάποια πράγματα το internet βοηθάει τους άλλους και όχι εμάς! Ποτέ δεν ξέρεις!

Περίπου 9 μήνες πριν

Ενημερώστε τον κουμπάρο.

Συνήθως τα ζευγάρια γνωρίζουν τον κουμπάρο τους από την στιγμή που αποφασίζουν να παντρευτούν. Εκείνος όμως δεν γνωρίζει την ημερομηνία του γάμου σας, μέχρι να του την πείτε! Γι’ αυτό φροντίστε να τον ενημερώσετε έγκαιρα, ώστε να του δώσετε το περιθώριο να κάνει κι εκείνος την έρευνα του και να καταστρώσει το δικό του πρόγραμμα υποχρεώσεων και καθηκόντων. Κι αν τυχαίνει να μην ξέρετε ποιος θα είναι ο κουμπάρος σας, τώρα είναι καιρός να μιλήστε με τους «κολλητούς» σας!

Φτιάξε τη λίστα των καλεσμένων και οριστικοποίησε το budget

Έχοντας μια πρώτη εικόνα από τα βασικά φτιάξτε το αρχικό σας budget και αποφασίστε ποιο θα είναι το περιθώριο σας, πάνω ή κάτω από αυτό. Σε γενικές γραμμές, το budget καθορίζεται από: τον χώρο/catering, τον φωτογράφο/video, το νυφικό,  τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες και τα λουλούδια για την ανθοδέσμη και τον συνολικό στολισμό (αυτοκίνητο, διακόσμηση εκκλησίας, χώρου δεξίωσης). Με μια έρευνα στην οποία και πάλι θα χρειαστεί να αφιερώσετε κάποιο χρόνο μαζί, θα βρείτε πακέτα που συμπεριλαμβάνουν τα πάντα και τις περισσότερες φορές συμφέρουν. Όμως είναι πακέτα που μεταξύ τους διαφέρουν κι αυτό είναι που πρέπει να προσέξετε και να συγκρίνετε με προσοχή και επιμέλεια. Το σημαντικό είναι να σας καλύπτουν οι προτάσεις τους και να έχουν την ευελιξία που θα σας επιτρέψει να προσθέσετε την δική σας πινελιά, είτε στο χρώμα, είτε στην ποσότητα, είτε στο στυλ των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τον γάμο σας. Το internet (pinterest, facebook, instagram) θα είναι οι σύμμαχοί σας!

Περίπου 8 μήνες πριν

Η ώρα των τελικών αποφάσεων!

Έχοντας συγκεντρώσει όλο το υλικό που χρειάζεστε κι έχοντας αποφασίσει ποιο θα είναι, σε γενικές γραμμές, το budget σας, καθίστε σε ένα όμορφο δείπνο μαζί και οριστικοποιήστε τους συνεργάτες σας για το καθετί. Τηλεφωνήστε τους, επιβεβαιώστε και μοιράστε τις προκαταβολές. Είναι το πρώτο στάδιο «απελευθέρωσης»!

Τώρα έχετε πλέον χρόνο να ψάξετε για το ταξίδι του μέλιτος!

7 μήνες πριν

Αποφασίστε και κλείστε το ταξίδι του μέλιτος

Μιλήστε με ταξιδιωτικά γραφεία, ζητήστε προσφορές και καλύτερες τιμές, δείτε κριτικές και «επισκεφθείτε» ηλεκτρονικά τους επικρατέστερους προορισμούς, ανάλογα με την εποχή που θα ταξιδέψετε. Αν επιλέξετε ταξίδι στο εξωτερικό, φροντίστε να είναι όλα έτοιμα έγκαιρα, ταυτότητες, διαβατήρια ή βίζες και αν επιλέξετε κάτι εξωτικό εξοπλίστε και το φαρμακείο σας.

6 μήνες πριν

Μπες σε πρόγραμμα διατροφής, γυμναστικής και ομορφιάς

Αν θέλετε να έχετε ωραίο δέρμα και σώμα ξεκινήστε τώρα. Ένα πρόγραμμα διατροφής, χωρίς υπερβολές, ένα πρόγραμμα γυμναστικής, χωρίς υπερβολές, ένα πρόγραμμα περιποίησης προσώπου και σώματος, χωρίς υπερβολές, θα σας δώσει τη λάμψη και την ευεξία που χρειάζεστε αυτές τις μέρες έως και την ημέρα του γάμου.

Περίπου 5 μήνες πριν

Είναι ο καιρός να καταγράψεις τις ελλείψεις σου!

Οι συγγενείς, κυρίως οι πιο στενοί, αυτόν τον καιρό συχνά ρωτούν για το δώρο τους. Φροντίστε να είστε έτοιμοι να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις στους κατάλληλους ανθρώπους. Καταγράψτε τις ελλείψεις σας και γεμίστε τα κενά, είτε μεγάλου, είτε μικρού budget, με την καλή πρόθεση και διάθεση των ανθρώπων να σας βοηθήσουν στο νέο σας ξεκίνημα.

Περίπου 4 μήνες πριν

Ρίξτε μια ματιά και στα επόμενα!

  • Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά για να βρείτε μαζί τις βέρες που θα σας ενώσουν. Φροντίστε να είναι οι βέρες που αρέσουν και στους δύο, να είναι οι βέρες που θα τις κοιτάτε στο χέρι σας και θα χαμογελάτε από ευτυχία και αγάπη. Θυμηθείτε είναι το σύμβολο του γάμου σας!
  • Ξεκινήστε τις πρόβες του χτενίσματος και του μακιγιάζ. Φροντίστε τα μαλλιά σας τόσο με τη διατροφή σας, όσο και με τα κατάλληλα προϊόντα για να είναι λαμπερά και δυνατά. Να πίνετε νερό για να βοηθάτε το δέρμα σας να λάμπει και να κοιμάστε καλά για να ξεκουράζονται τα μάτια σας και να μειώνονται οι μαύροι κύκλοι! Και μην ξεχνάτε ότι οι υπερβολές δεν βοήθησαν ποτέ καμία νύφη να δείξει ομορφότερη. Το φυσικό και το επιμελώς ατημέλητο είναι στη μόδα και αναδεικνύει πάντα τον εαυτό σας! Μην το παραβλέπετε. Δοκιμάστε το!
  • Οριστικοποιήστε ποιο θα είναι το αυτοκίνητο που θα πάει τη νύφη στην εκκλησία. Σίγουρα έχει προσφερθεί κάποιος γνωστός, φίλος ή συγγενής με ένα όμορφο αυτοκίνητο να συνοδεύσει τη νύφη. Από την άλλη μεριά βέβαια, ο γάμος είναι πάντα η ευκαιρία του γαμπρού να οδηγήσει το αυτοκίνητο των ονείρων του! Όλα τα αυτοκίνητα πλέον διατίθενται προς ενοικίαση!
  • Αν δεν σας παρέχει το catering την γαμήλια τούρτα, δοκιμάστε και κλείστε τη από κάποιο ζαχαροπλαστείο που γνωρίζετε. Είναι εξάλλου αυτή η γλυκιά γεύση που μένει!
  • Θυμηθείτε τους γάμους που περάσατε καλά και ρωτήστε ποιος ήταν ο DJ. Μιλήστε μαζί τους και αν δεν έχετε ήδη «το τραγούδι σας», αφήστε τους να σας προτείνουν μουσική και τραγούδια. Κάτι ξέρουν αυτοί! Αποφασίστε τα τραγούδια σας και… γιατί όχι; Παρακολουθείστε και κάποια μαθήματα χορού, χορέψτε το τραγούδι σας και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους.

Περίπου 2 μήνες πριν

Mε τα προσκλητήρια στο χέρι…

Είτε επιλέξετε να κάνετε έναν γύρο επισκέψεων στα σπίτια των καλεσμένων, είτε επιλέξετε να τον κάνουν οι άλλοι για εσάς (μαμά, μπαμπάς, αδέλφια, ταχυδρόμος), είναι η ώρα να «φύγουν» τα προσκλητήρια. Με την έγκαιρη αποστολή τους βοηθάτε τους καλεσμένους να οργανωθούν και να προγραμματίσουν την παρουσία τους στον γάμο σας, κάτι που θέλετε κι εσείς να γνωρίζετε όταν χρειαστεί να φτιάξετε την τελική λίστα για το catering.

Περίπου 1 μήνα πριν

Η τελική ευθεία!

Τελευταίες πρόβες στο νυφικό και το κοστούμι, παπούτσια, παρανυφάκια, λίστες και τελικό πλάνο δεξίωσης. Α και μην ξεχάσετε να αρχίσετε να ετοιμάζετε σιγά-σιγά τις βαλίτσες για το ταξίδι!

1 εβδομάδα πριν

Η εβδομάδα των παραλαβών!

Πάρτε τις βέρες, το κοστούμι, το νυφικό με τα αξεσουάρ του, το ρύζι και τις μπομπονιέρες σας.

Πάρτε τηλέφωνο τον φωτογράφο, το ανθοπωλείο, τον χώρο δεξίωσης, το catering, τον DJ και επιβεβαιώσετε ότι είναι τα πάντα έτοιμα για τη μεγάλη ημέρα!

1 ημέρα

Κρέμασε το νυφικό σου και πάρε βαθιές ανάσες

Βγάλε το νυφικό από τη θήκη του και κρέμασέ το κάπου ψηλά από το προηγούμενο βράδυ, για να φύγουν οποιαδήποτε μικρό-τσακίσματα και το φόρεμα να αναπνεύσει.

Αν δεν ετοιμαστείς στο σπίτι, μην ξεχάσεις φεύγοντας να πάρεις και κάποια πραγματάκια που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να μην αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ξένο περιβάλλον. Το αγαπημένο σου αρωματικό κερί, ένα διακοσμητικό, το αγαπημένο σου ρόφημα και ένα usb με την αγαπημένη σου μουσική. Και φυσικά το απαραίτητο «τσαντάκι νύφης» που θα σε γλιτώσει από οποιοδήποτε απρόοπτο και θα το εμπιστευθείς στον πιο δικό σου άνθρωπο (μαμά, αδελφή, φίλη). Αυτό θα περιέχει: τσιμπιδάκια και λακ, παραμάνες, τραυμαπλάστ και ειδικά επιθέματα αν σε «χτυπήσουν» τα παπούτσια, το κραγιόν σου, χαρτομάντηλα, το άρωμά σου, οδοντικό νήμα και το δεύτερο ζευγάρι παπουτσιών σου. Και αν έχετε σκοπό να το «ξημερώσετε» πάρτε μαζί σας και τα γυαλιά ηλίου σας!

More
articles